Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
19.5.2009, Pavel Koza, aktualita
O připravovaném elektronickém obchodu Microsoftu pro mobilní zařízení s názvem Windows Marketplace for Mobile se poslední dobou mluví vesměs v negativních souvislostech - ať už jde o velmi pozvolný a zdlouhavý vývoj, dostupnost pouze pro dosud stále připravované Windows Mobile 6.5 nebo přísné podmínky pro vývojáře, zatím to prostě není ono.
Zdenek Malinsky (314) | 20.5.200913:19
Být vývojářem a chtít prodávat, tak bych asi nevěděl kde to je horší ­- https:­/­/www.svetmobilne.cz­/handango­-upravuje­-podminky­-pro­-vyvojare­-nyni­-chce­-minimalne­-50­/1206
Odpovědět0  0
klak (9) | 20.5.200912:41
Vzhledem k tomu, že součástí podmínek WMfM je zákaz nabízet aplikaci jinde, obávám se že většina menších aplikací vyřazení z WMfM nerozchodí. Nehledě na to, že u takového software řada autorů ani nevydá verzi bez DRM a rovnou to zabalí, takže aplikace doopravdy zanikne. Souhlasím že insalace na 5 zařízení je hodně. U řady lidí to určitě pokryje okruh lidí používajících WM s nimiž se osobně stýkají. Pokud navíc aplikace bude 5x nebo 10x dražší než by byla normálně jinde a hlavně než za kolik prodává konkurence mimo WMfM, je myslím výsledek předem jasný :-) Další věc kterou jste zmínil je vyžadování distribuce programů přes WMfM. Jak dlouho myslíte, že to Microsoft vydrží, než si začne pomáhat vytvářením různých obstrukcí pro jiné dtribuční kanály? Přímý zákaz by mu zřejmě neprošel, ale jsou i jiné účinné metody. Pokušení to bude opravdu veliké!
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 20.5.200915:45
Já bych s finálními soudy počkal až na první den spuštění... Microsoft poslední dobou předvádí tolik veletočů a obrátek vzad, že to, co platí teď, může býtna podzim úplně obráceně... :)
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 20.5.200917:54
To myslíš jako v té pohádce? "Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil :-D
Odpovědět0  0
klak (9) | 19.5.200919:26
A nespletl ste si negativní zprávu s pozitivní? Škoda že v novince nejsou zmíněny další skutečnosti uvedené v odkazovaném článku. Z obou těch featur budou developeři určitě na větvi samou radostí. Zvlášť pokud to opravdu nebude mít žádná "ale" a další omezení. Aniž bych se nějak zvlášť vyzval v marketingu, tak si troufnu tvrdit, že neomezené nahrání koupené aplikace na jakýchkoliv pět zařízení s WM je z marketingového hlediska neskutečný kopanec. On Apple moc dobře ví proč to má omezené. Zabil, nebo alespoň přizabil, by si tím totiž kupování aplikací na základě osobního doporučení. Rovněž možnost vrácení koupené aplikace bez udání důvodu znamená za těchto podmínek mohutné nasazení DRM, bez kterého ty aplikace nenainstalujeme a/nebo nespustíme. Takže jakmile bude nějaká vyřazena z marketu, je po ní. Za všechny uživatele WM Microsoftu monohokrát srdečně děkuji.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 19.5.200920:43
Možná mi něco uteklo, ale nevím o tom, že by Microsoft VYŽADOVAL distribuci aplikací přes WMfM... Když se to někomu nebude líbit, může si aplikace distribuovat sám. 5 zařízení je možná hodně, 2-3 by stačila, ale jako uživatele mě to těší. Pokud to navíc bude podmíněno nějakým spárovním zařízení s konkrétním účtem, tak v tom nevidím problém už vůbec. A že bude nějaká DRM je snad jasné, pokud by se stahovaly normální CABy, tak by podobné zprávy neměly smysl, ne? Další zatím neznámou otázkou je, jaká bude cenová politika. Pokud bude průměrná aplikace stát 10x tolik, co stojí na iPhone, tak proč v ceně nedat 5 licencí... :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.